Kuchnia gruzińska – Chinkali, czyli rosół z mięsem w cieście

W życiu się tak nie spociłem jak przy jedzeniu tej potrawy. Ciężko ją ugryźć, ciężko nie narozlewać, ale smakuje wspaniale. Gruzińska kuchnia jest inna niż wszystkie, a poza chaczapuri to jej najlepsza wizytówka. Dostępna wszędzie i bardzo pożywna.

Kuchnia gruzińska

Gruzińskie pierogi, narodowy specjał i w miarę tani sposób, żeby się najeść do syta. Można o tym daniu mówić sporo i uwierzcie mi: pisze ten wpis, ślinka mi cieknie i przypomina się smak Gruzji. Najprościej mówiąc, chinkali to takie sakiewki z ciasta. W środku jest mięsna kulka, która pływa w rosole. Mięso może być przeróżne. Baranina, wołowina, wieprzowina i wszelkie mieszanki też dobrze smakują. Obowiązkowym elementem jest kolendra, którą czuć we wszystkich gruzińskich lokalach. Dobra rada: jak komuś ta przyprawa nie smakuje, to trzeba od razu prosić, żeby jej nie dawali.

Booking.com

Ceny jedzenia w Gruzji

Ceny wcale nie są wysokie, bo w Gruzji chinkali można dostać wszędzie. Jadłem w małej knajpce przy drodze i w wystawnych restauracjach. Pamiętam, że za jedno chinkali płaciłem po lari, czyli ok. 1,5 PLN. W samym centrum Tbilisi polecam restaurację o typowo gruzińskiej nazwie: „Chinkali Center”. Restauracja jest bardzo blisko Placu Republiki, a więc w samym sercu stolicy.  Schodzimy po schodkach w dół.  Trzeba zamówić  przynajmniej dwa z jednym rodzajem mięsa w środku. Powiem wam szczerze, w życiu się tak nie najadłem, a zapłaciliśmy nie więcej niż 20 złotych. Widzicie dzbanek wina? Koszt: 7,5 PLN. Jak tu nie kochać Gruzji!!!

 

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *