KropkiNaMapie.pl


. 28 lipca 2013 Aktualności Językiem po mapie Relacje

Normandia, calvados i camembert

Francja to nie tylko Paryż i Lazurowe Wybrzeże. Normandia, calvados i camembert - to dobre połączenie. Szczególnie jeśli mieszkacie na Wyspach, a na drugą stronę Kanału La Manche macie dosłownie rzut kamieniem, albo przyjemny rejs promem.

Calvados. Unikatowa butelka z 1870 r. Do zobaczenia w jednej z gablot destylarni Père Magloire w Pont-L'Eveque, fot. Darek Zalewski

Calvados. Unikatowa butelka z 1870 r. Do zobaczenia w jednej z gablot destylarni Père Magloire w Pont-L’Eveque, fot. Darek Zalewski

Normandia. Jedną z bram wjazdowych jest port w Hawrze.

Hawr, fot.: aerotravel.info

Hawr, fot.: aerotravel.info

Normandia słynie z wyśmienitych serów typu camembert i alkoholi takich jak calvados

No właśnie. Wcześniej tylko o nim słyszałem, ale nigdy nie próbowałem. Lepiej niż ten prosto z przepełnionej zapachem trunku destylarni, nie będzie mi smakował chyba żaden inny. Calvados to wytrawny francuski winiak destylowany z jabłkowego cydru. Nazwa pochodzi od departamentu w Normandii. Tak mogą być nazywane winiaki tylko z Calvados, bo nazwa ta jest zastrzeżona. Cały cykl produkcyjny tego alkoholu można zobaczyć w destylarni Père Magloire  w Pont-L’Eveque.

Nim trafi do kieliszków calvados może leżakować nawet 20 lat. Mniej cierpliwi mogą już po czterech latach leżakowania delektować się smakiem tego trunku.

Ten Calvados leżakował co najmniej cztery lata, fot. Jakub Górski

Ten Calvados leżakował co najmniej cztery lata, fot. Jakub Górski

Podobno stary calvados ceniony jest we Francji na równi z koniakiem i traktowany jak lekarstwo na trawienie i pobudzenie apetytu. A skoro już o tym mowa…

Zobacz jaki alkohol pije się w dżungli południowoamerykańskiej. To masato, piwo z manioku >>>

Sery Camembert z wytwórni E. Graindorge

Możemy o gustach dyskutować. Choć osobiście wolę proste i pikantne potrawy z Azji i Ameryki, to wykwintną kuchnię francuską także doskonale przyjmuję i doceniam. Szczególnie lokalne produkty.

Jednym z najciekawszych produktów lokalnych w Ameryce Południowej jest herbatka z liści koki >>>

Z Normandią kojarzy się ser typu Camembert. Dlatego kiedy tylko nadarzyła się okazja by przyjrzeć się produkcji tego sera w rodzinnej fabryce postanowiłem ją wykorzystać. Na obrzeżach miasteczka Livarot działa nowoczesna serownia, gdzie dojrzewają produkowane tam sery. Można zobaczyć tam kolejne etapy produkcji sera, a zapach przyciąga (albo odpycha) już z ulicy.

Tak dojrzewa ser w serowarni E. Graindorge, fot. Jakub Górski

Tak dojrzewa ser w serowarni E. Graindorge, fot. Jakub Górski

Do Francji, Normandii, serów i calvadosa jeszcze wrócimy na blogu kropkinamapie.pl.

Unikatowa butelka Calvadosu z 1870 r. Do zobaczenia w jednej z gablot destylarni Père Magloire w Pont-L'Eveque, fot. Darek Zalewski

Unikatowa butelka Calvadosu z 1870 r. Do zobaczenia w jednej z gablot destylarni Père Magloire w Pont-L’Eveque, fot. Darek Zalewski

Warto wiedzieć:

  • Anglię z Normandią łączą promy DFDS Seaways oferując codzienne rejsy z Newhaven do Dieppe i z Portsmouth do Hawru. Ceny rozpoczynają się od 39 funtów za podróż w jedną stronę. Szczegóły: http://www.dfds.pl
  • Samolotem z Polski najlepiej dolecieć do Paryża, a później do Hawru pociągiem dworzec znajduje się w centrum miasta.
  • Szczegółowe informacje o regionie Calvados w Normandii, można znaleźć w sieci: http://www.calvados.fr/cms.
  • Black Calvados to lokal wart odwiedzenia w Paryżu. Swoją nazwę zawdzięcza właśnie temu wyśmienitemu trunkowi. Należy do muzyka Chrisa Cornella, lidera grungowej formacji Soundgarden i wokalisty projektu Audioslave.

Komentarze:

komentarzy